2 personer
Röda äpplen mindre sort tot ca 200g (ca 2 st)
Apelsin 1 st (Jag använde röda apelsiner)
Färsk fänkål 90g
1/3 dels röd chili (obs testa först så den inte är för stark)
Delikatesspotatis 300 g
Lammracks 400 g
Bladspenat 70 g
Vitlöksklyfta 1st
Parmesan 80 g
Olivolja
Socker 1 msk
Salt
Peppar
Grovsalt 100 g ca
Rosmarin eller annan torkad krydda.
Gör så här
Mixa bladspenaten med vitlökenoch parmesanen i en blender och tillsätt oljan.
Skall vara en tjockare pesto.
Ta grovsaltet i en mixer eller bunke mixa lätt tillsammans med torkad krydda. Jag använde rosmarin som jag plockat av från en rosmarinplanta som blivit lite trött.
Efter mixningen lägg i ugnsfastglasform och täck botten. Dela sedan potatisen och lägg ovanpå. Ringla lite olja ovanpå potatisen samt lite salt på varje potatis.
Stek lammracksen i pannan och salta och peppra.
Ta ur pannan när den fått fin färg och lägg i en glasform.
Skär äpplen i kuber samt hacka fänkålen och chilin.
Stek detta lätt i en kastrull sedan pressa saften från apelsinen samt lite salt samt sockret. Låt sjuda till lagom konsistens.
Smaka av med lite salt och lite peppar.
Starta ugnen på 225 grader och sätt in potatisen och när potatisen gått ca 25 min sätt in lammracksen med en stektermometer i mitten. När lammet är ca 45 grader ta ur och pensla med peston och lägg in igen.
Låt lammet gå till 60 grader.
Ta ut och ställ det då åt sidan med lite folie över så att den går klart till ca 62 grader (rosa).
Då bör även potatisen vara klar. Teststick med potatis sticka.
Lägg upp och servera.
Garnera gärna med lite fin fänkålsdill från den färska fänkålen.