Webbplatsens överlägg

Grillat lamm med tomat och rosmarinsås

Grillens temperatur 200 grader och ha ena gallret nere och andra övre fästet på grillen så att du får två olika höjder mot det varma kolet.

Tomat och rosmarin såsen
400 g mutti finkrossade tomater
1 st citron
1 st silverlök
5 gram färsk rosmarin (ca bladen från 2 kvistar)
1 msk rapsolja
2 msk kalvfond
1/3 del av citron juice från citronen

Gör så här:
Fin hacka löken och rosmarin, fräs det sedan i lite olja och tillsätt tomaterna.
Riv skalet från citronen och tillsätt det och kalvfonden och sedan pressa ned 1/3 del juice av citronen.
Låt små puttra tills att den är i bra konsistens.

Syrad lök
2 st röda lökar
1,5 dl vitvinsvinäger
1,5 dl vatten

Gör så här:
Blanda vatten och vinägern i en skål med lock.
Skär löken i önskad form och lägg i skålen.
Stäng locket och ställ i kylen 24 timmar.

Saltbakad lök
2 dl salt
2 msk olja
4 st schalottenlökar

Gör så här:
Häll saltet i gjutjärns pannan och häll saltet i.
Dela kökarna på längden och sätt med skalets sida nedåt mot saltet. Ringla lite olja över lökarna och ställ sedan på grillen på den övre delen och låt stå i ca 40 minuter.

Lamm och grönsaker

800 g lammfilé
2 st gula paprikor
2 st zucchini
Salt och peppar

Gör så här:
Skär bort eventuella hinnor och senor på lammet.
Skär paprikan i 4 delar per paprika och ta bort kärnhus och dom vita delarna.
Skär bort ändorna på zucchinin.
Grilla detta när det såsen är klar och löken har 5 min kvar. Grilla på nedre delen närmast glöden. Salta och peppra när det är ca 30 sekunder kvar innan du tar bort det från grillen så att man slipper beskan från en bränd peppar.