2 personer
Ingredienser:
Oxkind 600 g
Mandelpotatis 400 g
Smör 100 g
Grädde 1 dl
Tryffelolja
Äppelcidervinäger 1 dl
Brysselkål 100 g
Rödlök 1 st
Persilja
Rödvin 6 dl + 1 dl till såsen
Kalvfond 2 dl
Vitlök 5 st klyftor
Lagerblad 4 st
Fänkål 1 st
Vatten 5 dl
Öl 1 st 50 cl
Salt och vitpeppar
Gör så här:
Koka upp rödvinet med kalfonden samt vitlök , fänkål samt lagerblad. Låt kallna och lägg sedan ned oxkinden i den och ställ i kylskåpet i 2 dagar.
Stek sedan oxkinden så att den får fin färg. Lägg sedan i en kastrull och tillsätt en öl , vatten och den marinaden som köttet legat i.
Koka sedan i 5 timmar på lagom värme (jag körde på 5.an av 9)
Skiva löken samt skär av bladen på brysselkålen och lägg tillsammans med äpplecidervinägern (Jag gjorde min egen i somras riktigt enkelt och väldigt mycket mer smak än den man köper i affären) ställ sedan i kylen i någon timme.
Skala och koka mandelpotatisen sedan pressa den och blanda ned smöret som är rumstempererat så att det smälter med potatisen.
Lägg sedan ned grädden som du värmt upp i kastrull eller stekpannan.
Smaksätt med lite salt och vitpeppar samt lite tryffelolja.
Lite extra rödvin och värm i en kastrull och tillsätt lite av fonden som köttet kokar i och sedan red av detta. Så har du en härlig sås.
Lägg och och garnera gärna med lite persilja.