Webbplatsens överlägg

Stekt oxfilé med potatiskaka, rödvinssås, smörstekta morötter och skivad tryffel.

4 personer

4 bitar oxfile

3 morötter

Potatiskaka
700 g potatis fast
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
4 msk olivolja
65g färsk bladspenat
6 st ägg
1,5 dl grädde
.
.
Skala och koka potatisen nästan klar i lättsaltat vatten. Skala o skiva lök vitlök tunt. Skär den kokta potatisen i skivor.
Stek potatis, lök och vitlök i olja i en stor stekpanna tills de har blivit lätt gyllenbruna. Krydda med salt o peppar. Varva potatis och spenat i en smord form.
Vispa samman ägg o grädde. Smaksätt med salt o peppar häll äggsmeten över potatisen i formen.
Baka av kakan mitt i ugnen på 225C i ca 15 min.

Rödvinssås
2 st schalottenlök
50g sidfläsk
2 kvistar färsk timjan
5dl rödvin
1 st lagerblad
1 tsk sherryvinäger
25 g smör
Bryn löken i lite smör medelstark värme. Tillsätt sidfläsket och timjan. Fortsätt fräsa i ett par minuter.
.
Häll i vinet och koka ner till ca 2 dl återstår.
Sila av och red till önskad konsistens med majsstärkelse utrört i vatten. Vispa ner smör i såsen innan servering. Smaksätt mediaaktörer och nymald svartpeppar.