Webbplatsens överlägg

Halloumi burgare med picklade morötter på morotsbröd, sallad tomater, morot och dillmajonäs samt blancherad och grillad broccoli med en chili och persiljedipp

2 personer

Ingredienser:

Morötter 3 st

Vitvinsvinäger eller champagnevinäger 0,5 dl

Vatten 1 dl

Färsk jäst 1/3 dels paket.

Smör 15 g

Mjölk 1,25 dl

Salt 1/2 tsk

Socker 1/2 tsk

Vetemjöl special 3 dl

Ägg 2 st

Olja ca 2 dl

Dill 5 st stjälkar

Halloumi 1 paket

Tomat 1 st

Salladsblad 4 st

Broccoli 1 paket

Chili 1/4 del

Persilja 2 st kvistar

Lime 1/2 st

Cream fresh eller smetana 1 dl

Salt och peppar

Gör så här:

Ta två morötter skär av ändarna, sedan skala morötterna.

Använd potatisskalaren och dra ut längder.

Ca 6 st skivor per person blir bra.

Spara delarna dom blir över till senare.

Lägg detta i en skål och

blanda med 1 dl av en god vitvinsvinäger eller champagnevinäger samt 1 dl vatten.

Ställ undan i 2 timmar och låt dra innan servering.

Riv sedan den moroten som blev kvar samt en extra morot som du skalat och pressa ut vätskan ur dom rivna morötterna i en ny skål så spara vätskan.

Smula jästen i en bunke.

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken i kastrullen och Värm till 37°C (fingervarmt)

Blanda sedan vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker, dom rivna morötterna och nästan allt mjöl. Arbeta degen i maskin eller för hand ca 10 min minuter.

Låt jäsa sedan under bakduk i 40 min.

Kåda sedan degen med resten av mjölet och rulla sedan degen till små bollar och tryck ut som lite så att dom plattas till. Låt dom sedan jäsa i 30 min till.

Sätt på igen på 225 grader.

Pensla sedan bränna med 1 uppvispat ägg och ev på med lite sesamfrön om man så önskar.

Grädda i mitten av ugnen ca 10-12 min sen ta ut och låt svalna.

Separera en äggula och lägg i en bunke och börja vispa den. Tillsätt sedan oljan lite i taget tills majonäsen är lite hårdare än vad du egentligen vill ha den.

Plocka av dillen från stjälkarna , finhacka och blanda ned i majonäsen samt salta . Blanda sedan ned lite av morotsvätskan (gör lite i taget så att majonäsen inte blir för lös).

Finhacka chilin och persiljan som du tagit av stjälkarna och blanda med smetana eller cream fresh samt salta och pressa ned limen.

Skär tomaten i skivor och ta loss salladsbladen från salladshuvudet.

Skär halloumin i skivor.

Koka upp nytt vatten med salt.

Skär broccolin i skivor och sedan blanchera dessa snabbt i det kokande vattnet och lägg sedan ned i kallt vatten.

Tar ca 30 sekunder till 1 minut.

Sätt på grillpannan och grilla halloumin samt broccolin. Glöm ej salta på broccolin.

Sen börja lägga upp och njut